HDD Logo

Harghita Dental Days

2023 Október 27-28

Meghívó

HDD 2023 - Fix indirect fogpótlások - solo koronától a körhídig

Amikor a fogorvosi pályára léptünk egy életre szóló tanulásra neveztünk be. Folyamatos fejlődés jellemzi szakmánkat, amivel tetszik, nem tetszik, muszáj lépést tartanunk.

Ezt a szakmai fejlődést szeretnénk segíteni, erre a célra alkottunk meg a HDD -t. Minden évben a fogorvoslás egy témáját szeretnénk “körbe rágni”, minél több tudást és tapasztalatot lopni különböző előadóktól.

A Harghita Dental Days-t fogorvosoknak ajánljuk, szakembereknek akik fejlődnének a fogászat különböző területein.

A konferencia szervezője a Hargita megyei Fogorvosi Kollégium.

Az október 27 - 28. között megrendezésre kerülő rendezvényünk lehetőséget ad a térség fogorvosainak arra is, hogy részvételükkel, számos szakmai újdonsággal gazdagodva színvonalas helyi illetve külföldi előadóktól, kötelező továbbképzési pontokat is szerezzenek.

Program

Október

27

Péntek

9:00-11:00

Reabilitarea complexă a pacienților cu abraziune patologică reprezintă o provocare deoarece coroanele clinice au înălțime redusă, iar dinții trebuie și în general alungiți. Această creștere a lungimii dinților este deseori asociată cu creșterea DVO, deși nu întotdeauna abraziunea patologică este însoțită de scăderea DVO. Astfel, pentru a restaura pacientul atât funcțional cât și estetic este cel mai important ca această creștere a DVO să fie cea minim necesară asigurării rezultatului final, indiferent că ea se adresează unuia sau ambelor maxilare.

11:00-11:30
11:30-13:30

Restaurările ceramice dau satisfacții deosebite din punct de vedere estetic, dar au avantaje și dezavantaje în funcție de materialul utilizat. Metalo-ceramica are riscul apariției lizeremului la colet; ceramica integrală feldspatică este fragilă și dificil de corectat; ceramica cu litiu disilicat poate fi uneori prea translucidă, zirconiul prea opac. Monolitic sau stratificat? Cum alegem culoarea? Putem avea rețete fixe sau depindem de situația clinică? Prezentarea încearcă să dea un răspuns acestor întrebări prin sistematizarea tipurilor de materiale ceramice, clarificarea indicațiilor acestora și ilustrarea modului de selecție a ceramicii în diverse situații clinice.

13:30-15:00
15:00-17:00

Această prezentare:
· Va detalia componentele sistemelor CAD-CAM
· Va prezenta aplicatiile digitale utile pentru orice practician
· Va trece în revistă totalitatea materialelor frezabile CAD-CAM disponibile la ora actuală pe piață împreună cu paletarul lor cromatic
· Va detalia modul de selecție al acestor materiale în funcție de diferite situații clinice
· Va prezenta work-flow-ul digital pentru restaurarile protetice

19:00

Program

Október

28

SZOMBAT

9:00-10:30

A felső állcsont pozíció, az alsó-felső állcsont viszony, valamint a mozgáspályák egyedi meghatározása.

Az ezredforduló harmadik évtizedében egyre nagyobb szerep jut a fogpótlások funkcionális individualizálásának. Egyre bővül a digitális eszköztárunk is ezen a téren. Közismert, hogy az alsó-felső állcsontviszony meghatározása a fogpótlástan legnehezebb, legtöbb buktatót magába rejtő folyamata. Mit tegyünk a problémás esetekkel?

Lassan húsz éve foglalkozom állkapocsízületi betegek kezelésével. Rengeteg sikertelen protetikai kezelést követő esetet láttam. Rengeteg szenvedést, ami megfelelő felkészültséggel, odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Az elmúlt tíz évben ezért küldetésemnek tartom, hogy minél több fogorvosban elmélyíthessem azt a tudást, aminek birtokában a fenti esetek jelentős része megelőzhető.

10:30-11:00
11:00-12:30

Lassan húsz éve foglalkozom állkapocsízületi betegek kezelésével. Rengeteg sikertelen protetikai kezelést követő esetet láttam. Rengeteg szenvedést, ami megfelelő felkészültséggel, odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Az elmúlt tíz évben ezért küldetésemnek tartom, hogy minél több fogorvosban elmélyíthessem azt a tudást, aminek birtokában a fenti esetek jelentős része megelőzhető.

12:30-14:00
14:00-15:30

A rosszul tervezett és kivitelezett protetika a parodontális gyulladások egyik oki tényezője. Az egészséges parodontium és a jó minőségű protetika között oda-vissza irányuló összefüggés van: az egészséges parodontium előfeltétele a jó mínőségű protetikai rehabilitációnak, míg ez utóbbi megléte lesz a záloga a parodontium egészségének fenntartásában, mely a fog hosszú távú prognózisát meghatározza. Az előadás során megtudhatjuk, hogy ez a kettősség miképp áll fenn. A rehabilitáció különböző aspektusaira (pl. ideiglenesek szerepe a kezelésben, furkáció érintett fogak ellátása) az irodalmi ajánlások tükrében tér ki az előadó, melyet részletes esetbemutatásokkal prezentál, bizonyos esetekben hosszú távú utánkövetéssel kiegészítve. Az téma fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy mind a mai napig pácienseinek döntő többségének iatrogén protetikai munka található a szájában, melyeknek lecserélése mindennapi feladatunk, míg a parodontium egészségének megóvása alapvető kötelességünk.

15:30-16:00
16:00-17:30

Hiszem, hogy a sikeres kezelés kulcsa nem a művészi készség, hanem az átgondolt tervezés és precíz kivitelezés. A megfelelő esztétikai irányelvek ismerete segíthet a kezelés megtervezésében, természetesen szem előtt tartva a fogak elsődleges szerepét: a funkciót is. Az előadás folyamán részletgazdag esetbemutatásokon keresztül betekintést nyerhetünk olyan protokollokba, melyeket követve kiszámíthatóan érhető el a kívánt végeredmény.

Helyszín

HUNGUEST HOTEL FENYŐ CONFERENCE & SPA

Nicolae Bălcescu utca, 11 szám, Csíkszereda
Judetul Harghita, ROMANIA
Cod postal: 530132

Előadók

Dr. Dan Pătroi

Dr. Dan Pătroi

"Sunt Dan Pătroi, cei mai mulți dintre voi mă știți din clinica DP Dental. Colegii mă știu de pe scenă, cu microfonul în mână, vorbind despre ce iubesc cel mai mult: meseria pe care o fac. Sună greșit cuvântul “meserie”, nu poți să numești așa ceva ce te face să trăiești, să te simți viu, să vezi rezultatele muncii tale în oamenii care îmi calcă pragul la cabinet. Zi de zi să descoperim împreună că se poate și mai bine, să fii și mai bun, și mai sus."

Dr. Bogdan Culic

Dr. Bogdan Culic

"Trăim într-un secol în care timpul este cel mai scump, iar tehnologia este cea care face diferența. Trăim în secolul de vitezei și de aceea este indicat să ne adaptăm la condițiile societății pentru a nu rămâne în urmă. Acest lucru este valabil pentru toate industriile, inclusiv medicina și stomatologia."

Conferențiar universitar, Universitatea de Medicina și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj -Napoca, Departamentul Protetică și Materiale Dentare, medic primar chirurgie dento-alveolara.

Dr. Mihai Varvara

Dr. Mihai Varvara

"Tratamentele estetice și restaurările minim invazive au câștigat tot mai mult teren, iar în prezent reprezintă o proporție tot mai mare din totalitatea tratamentelor dentare restaurative. Ritmul de viață alert al pacienților din ziua de astăzi, explică și el durata tratamentelor dentare, în sensul că se încearcă realizarea lor într-un timp cât mai redus."

Șef de lucrări la Catedra de Propedeutica Dentară și Estetică, Departamentul IV Protetica dentara și Materiale dentare, Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca

· Medic specialist endodont (2014)
· Medic Primar în specialitatea Endodonție (2022)
· Competențe în Implantologie orală (2015)

Dr. Jász Máte

Dr. Jász Máte

1999-ben szereztem általános orvosi, majd 2005-ben fogorvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. Azóta az egyetem oktatójaként dolgozom, magyar, angol és német nyelven tartok előadásokat és gyakorlatokat. 2006-ben egyik alapító tagja voltam a Fogpótlástani Klinika Gnatológiai munkacsoportjának. Azóta ez a terület tölti ki oktatási, betegellátási és kutatási munkám jelentős részét. Az állkapocsízület normál és kóros működése, és az ezzel összefüggésben lévő betegségek nagyon komoly következményekkel járhatnak az általános egészségre és jóllétre. Küldetésemnek tartom, hogy minél több kollégával megismertessem ezt a területet, hogy minél több betegnek segíthessünk panaszmentes, teljes életet élni.

Dr. Nagy Pál

Dr. Nagy Pál

Fogorvosi diploma 2008 Semmelweis Egyetem, Parodontológia szakvizsga 2013, míg orális implantológia szakvizsga 2019. PhD tudományos fokozat megszerzése 2021. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Parodontológia Klinika adjunktusa, testvérével Zsolttal egy családi magánrendelő vezetője. Fő érdeklődési és kutatási területe a parodontológia és az orthodoncia kapcsolata, illetve az implantátumok melletti marginális csontstabilitás.

Dr. Döbrentey Zsolt

Dr. Döbrentey Zsolt

Fogorvos, A Magyar Esztétikai és Restauratív Fogászati Társaság alapító és elnökségi tagja. 2012-ben végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, 2015-ben kiváló minősítéssel abszolválta a Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát. Szakterülete az esztétikai fogászat. Ezen témában oktat a Semmelweis Egyetemen, valamint hazai és nemzetközi továbbképzéseket is tart.

Támogatók

Kapcsolat